Ja, maar hoe dan?!
Hoe kan ik Internet of Things inzetten?
Om te overleven als ondernemer ontwikkel je je bedrijf continu. In die reis krijg je veel vragen en adviezen – de een makkelijk, de ander een uitdaging. Maar hoe ga je hiermee aan de slag binnen jouw bedrijf? In deze rubriek lees je praktische tips uit onze praktijk. Vandaag krijg je antwoord op de vraag: “Wat wordt eigenlijk bedoeld met Internet of Things en hoe kan ik het inzetten in mijn bedrijf?”
Wat is Internet of Things?
Laten we beginnen met een korte uitleg over Internet of Things (IoT). In de basis draait IoT om alle techniek die met sensoren te maken heeft. Net zoals wij mensen waarnemen met onze zintuigen, kunnen we apparaten laten waarnemen met sensoren. Door de data die dit oplevert aan elkaar te verbinden, ontstaat een netwerk van informatie. Het Internet of Things.
In dit blog lees je:
- Waar Internet of Things staat op de hype cycle
- Huidige toepassingen van IoT
- Tips om IoT in je bedrijf toe te passen
-
Internet of Things: hype of blijvertje?
Slimme sensoren komen al jaren voor in apparaten met bewegende onderdelen. De eerste toepassingen van Internet of Things komen al rond 2000 de markt op. Toch ontstaat pas rond 2016 de grote hype rondom IoT. Een paar jaar later lijkt IoT van blijvende waarde te worden voor branches als de maakindustrie en de infrasector, waar Smart Maintenance voor een enorme kostenbesparing kan zorgen terwijl de betrouwbaarheid van bedrijfsmiddelen stijgt. De komende jaren gaan uitwijzen hoe groot de rol van IoT wordt in deze industrieën.
Welke toepassingen zijn er?
Eén van de toepassingen van IoT is slim onderhoud. Net als mensen kunnen apparaten dankzij sensoren ‘voelen’ in welke conditie onderdelen verkeren. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Vier voorbeelden.
Met je auto naar de garage
Momenteel krijgt je auto op vaste momenten een onderhoudsbeurt, bijvoorbeeld om de 20.000 kilometer. Plaats je sensoren die net voordat een onderdeel het einde van de levensduur bereikt alarm slaan, dan hoef je een onderdeel pas te vervangen als het echt bijna kapot is. Dat scheelt tijd bij zowel de garage als de eigenaar en voorkomt dat onderdelen die nog goed zijn weggegooid worden, terwijl de auto toch betrouwbaar blijft in het gebruik.
Nooit meer stoppen voor een stoplicht
Op vaak drukke verkeerspleinen staan auto’s en vrachtwagens regelmatig stil. Door informatie vanuit detectielussen in de weg, camera’s en uit auto’s te combineren in een IoT-netwerk, valt veel winst te behalen wat betreft doorstroming. Bijvoorbeeld door signalen te geven aan automobilisten om hun snelheid aan te passen en in een groene golf terecht te komen. Of door vrachtwagens – die vaak langzamer optrekken – voorrang te geven bij stoplichten. Dit bespaart niet alleen tijd, het zorgt ook voor minder CO2-uitstoot en veiligere situaties op de weg. Verschillende pilots hierin bleken al succesvol.
Sporen en bovenleidingen van de trein
Kleine putjes in de rails of minimale beschadigingen aan de bovenleiding kunnen uitgroeien tot grote vertragingen op het spoor. Door met sensoren deze mankementen al vroeg te ontdekken, worden onderdelen gerepareerd voor ze helemaal kapot zijn. Daarmee besparen de spoorwegen geld voor grote reparaties en tijd voor heel veel treinreizigers.
Je boodschappen of taxi realtime volgen
Een simpele maar doeltreffende toepassing van IoT zijn GPS-trackers. Zo laat taxibedrijf Uber klanten via hun app weten waar de taxichauffeur zich bevindt – tot op de meter nauwkeurig. Online supermarkt Picnic maakt het consumenten mogelijk om te volgen waar hun boodschappen zijn en hoe laat ze bezorgd worden. Een extra service die klanten hoog waarderen – meer duidelijkheid en minder wachttijd – en die tegen relatief lage kosten te realiseren is.
Hoe pas je IoT toe in je bedrijf?
Internet of Things lijkt misschien een ver-van-je-bed-show als je er nog niet mee werkt. Daarom helpen wij je graag op weg om het toe te passen in je organisatie. Dit zijn volgens ons de 5 stappen om aan de slag te gaan met IoT.
Ja, maar hoe dan?
Stap 1: maak duidelijk voor welk doel je IoT wilt inzetten
Internet of Things kent vele mogelijke toepassingen. Het doel ‘efficiënter werken’ ligt voor de hand. Toch is IoT breder toepasbaar. Bijvoorbeeld om de ervaringen van je klanten te verbeteren door hogere betrouwbaarheid of om nieuwe businessmodellen aan te boren door bijv. risico’s over te nemen van klanten. Maak je doelen helder, zodat je daar in een later stadium je focus op kunt houden.
Stap 2: bedenk welke informatie je nodig hebt
Zomaar data verzamelen heeft zelden nut. Met alleen een hoop sensoren plaatsen ben je er dus niet. Breng in kaart welke informatie je nodig hebt om je doelen te bereiken. Dit mag heel breed zijn, maar kan ook beginnen met de inzet van één sensor.
Stap 3: vind de juiste techniek (of maak hem zelf)
Waar mensen met hun zintuigen duizenden dingen kunnen waarnemen, is een sensor meestal alleen gemaakt voor één specifieke toepassing. Ga daarom op zoek naar een bestaande sensor die de informatie kan meten die je nodig hebt. Is het er nog niet, zoek dan partners om samen een oplossing te ontwikkelen die past bij de specifieke situatie binnen jouw bedrijf.
Stap 4: aan de slag
Alle voorbereiden getroffen? Dan is het moment aangebroken om IoT te implementeren. Begin hierbij klein, zodat eventuele technische mankementen kunnen worden opgelost en de waarde van metingen zich ook in praktijk bewijzen. Heb je geleerd hoe het in praktijk werkt en is je oplossing stabiel, schaal dan stap voor stap op. Doe het binnen je bedrijf als je klein begint, of werk samen met ervaren partijen als je het grootser aanpakt. Fieldlabs vormen hiervoor een mooie proeftuin.
Stap 5: meten en verbeteren
Zodra IoT actief is binnen je product of bedrijf, kun je de data gaan analyseren. De data is namelijk slechts een middel, uiteindelijk wil je signalen die jou vertellen wanneer je in actie moet komen. En dit signaal moet niet te vroeg komen (false positives), want dan levert het je alleen maar extra werk op, maar ook niet te laat (false negatives), want dan heb je er niets aan. Denk bij het inrichten aan de volgende vragen:
Wanneer ontstaat er overlast (bijv. doordat een onderdeel kapotgaat)?
Welke signalen zijn er vlak daarvoor waar te nemen?
Hoe kun je deze signalen het beste monitoren om te zorgen dat je op tijd wordt gewaarschuwd?
Vanaf welke meetwaarde stel je een waarschuwing in?
Kijk vooral terug naar je gestelde doelen en ga van daaruit op zoek naar de antwoorden. Hoe specifieker je analyseert, hoe sneller je tijd of kosten bespaart.
Ben jij al bezig met Internet of Things?
Via onder andere Fieldlab CAMINO is Hello New Day betrokken bij het voorspelbaar maken van onderhoud aan infrastructuur. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Prorail en Rijkswaterstaat. Maar ook in de gemeente Almelo zijn we actief in een project dat het waterpeil in de riolering aanpast aan de hand van data uit sensoren nog voordat de bui er is. Zo voorkomt de gemeente bijvoorbeeld dat straten onder water komen bij een grote regenbui. Volgens ons zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk voor IoT.
Heb jij ook een prangende vraag? Mail hem dan naar ruben@hellonewday.nl of bel met 06-41490456.