ElkeDagBeter

“Pilots kunnen niet mislukken, daarom zijn het pilots”

Johan Koekkoek, eigenaar van Visietech

In gesprek met succesvolle ondernemers, proberen we te achterhalen hoe het hen lukt om voortdurend beter te worden. Wat in de topsport heel normaal is, lukt deze mensen ook in het bedrijfsleven. Deze keer: Johan Koekkoek, eigenaar van Visietech.

Johan begon zijn carrière in de praktijk als installateur in de bouw. Inmiddels is hij als eigenaar van Visietech elke dag bezig om nieuwe concepten te ontwikkelen op het gebied van duurzame installaties. Hoe zorgt Johan ervoor dat hijzelf en zijn bedrijf elke dag beter worden?

Altijd nieuwsgierig zijn

“Het zit al van jongs af aan in mij om telkens op zoek te gaan naar manieren om dingen beter te doen. Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd, vind het leuk om nieuwe concepten te bedenken. In mijn bedrijf ben ik daar elke dag mee bezig. Toch brengt vernieuwen – zeker zakelijk gezien – ook risico’s met zich mee. Want wat als het niet werkt? Daarom schat ik vooraf altijd in wat er gebeurt als een nieuw idee niet lukt en of het dat risico waard is.

Het helpt dat ik niet bang ben om een fout te maken. Het is mooi als iets lukt, maar falen hoort erbij. Ik heb weleens meegemaakt dat een pilot van één van mijn ideeën verkeerd uitpakte. Daar baalde ik van. Tot de opdrachtgever tegen me zei: ‘pilots kunnen niet mislukken, daarom zijn het pilots. Je leert er altijd van.’ Dat is de houding die je moet hebben als je innoveert.”

Geen manager zijn

“Visietech loopt goed en zou prima kunnen groeien. Ik heb er echter heel bewust voor gekozen om dat niet te laten gebeuren. Vaak zie je dat iemand die begint in de praktijk en uitgroeit tot directeur van een bedrijf. Maar in die functie zijn ze dan niet gelukkig, simpelweg omdat het niet bij hen past.

Het lijkt een doel op zich om een zo groot mogelijk bedrijf te hebben. Ik denk dat het veel belangrijker is om te doen wat je leuk vindt. We werken nu met 7 mensen, waaronder ikzelf. Hierdoor heb ik de ruimte om me bezig te houden met dat wat ik leuk vind: nieuwe dingen ontwikkelen vanuit de inhoud. Dat is voor mij een ideale positie.”

Vragen om kritisch advies

“Als je bezig bent met innoveren, is het heel makkelijk om de mensen om je heen enthousiast te krijgen. Ik weet van mezelf dat ik daarin erg overtuigend kan zijn. Uiteindelijk schiet ik echter niks op met mensen die me naar de mond praten. Ik leer veel meer van een kritische blik.

Daarom ga ik met nieuwe ideeën altijd naar een adviesbureau dat mijn concepten beoordeelt op haalbaarheid. Ik vraag hen om heel kritisch te kijken naar het idee en mijn berekeningen, en dan met steekhoudende argumenten te komen waarom iets wel of niet gaat werken. Die feedback heb ik nodig om mezelf te blijven verbeteren.”

Welke adviezen geeft Johan aan aannemers om te blijven innoveren? Dit zijn Johans 3 belangrijkste tips:

Tips van Johan

#1 Vergaar zelf meer kennis

“Ik zie vaak dat aannemers klakkeloos uitvoeren wat er in het bestek staat. Terwijl het soms veel slimmer kan. Leun niet te veel op kennis van anderen, maar zorg dat je weet waar je het over hebt. En heb het vertrouwen om die kennis toe te passen.”

#2 Durf te veranderen

“Nederland is traditioneel een betonland. Daar houden veel mensen in de bouw zich aan vast. Maar met hout zijn heel veel mooie dingen te maken. Experimenteer eens met ander materiaal of een andere werkwijze, en kijk wat het oplevert.”

#3 Gewoon doen

“Wees niet bang om iets nieuws te proberen. Je hoeft een nieuw idee niet meteen in 100 woningen toe te passen, begin gewoon bij één. Leer van wat er daar gebeurt en kijk of het voor herhaling vatbaar is.”

Ben jij net als Johan gedreven om elke dag beter te worden? Of wil je kijken hoe je deze tips kunt inzetten voor jouw organisatie? Laat het ons weten! pim@hellonewday.nl of +31 6 20866163.

Share This

Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door verder te gaan, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.  Meer informatie >>

Cookie settings

Hieronder kun je kiezen welke soorten cookies je wilt toestaan op deze website. Klik op de groene button "Opslaan" om je keuze te bevestigen.

FunctionalOnze website maakt gebruik van functionele cookies. Deze cookies zijn nodig om onze website te laten werken.

AnalyticalOnze website maakt gebruik van analytische cookies om onze website te analyseren en te optimaliseren voor o.a. de bruikbaarheid.

Social mediaOnze website plaatst sociale media-cookies om de inhoud van derden zoals YouTube en FaceBook te tonen. Deze cookies kunnen je persoonlijke gegevens volgen.

AdvertisingOnze website plaatst advertentiecookies om je advertenties van derden te tonen op basis van je interesses. Deze cookies kunnen je persoonlijke gegevens volgen.

OtherOnze website plaatst cookies van derden van andere diensten van derden die niet analytisch, sociale media of reclame zijn.