ElkeDagBeter

“Maak je fouten met volle overtuiging”

Maarten Korz, Innovatiemanager Rabobank

In gesprek met succesvolle leiders, proberen we te achterhalen hoe het hen lukt om voortdurend beter te worden. Wat in de topsport heel normaal is, lukt deze inspirerende leiders ook in het bedrijfsleven. Deze keer: Maarten Korz, innovatiemanager bij Rabobank Nederland.

Stilstand is achteruitgang

“Voor mij draait het niet per se om elke dag beter te worden, maar veel meer om in beweging te blijven. Stilstand is achteruitgang. Beweging betekent niet altijd dat je per definitie beter of succesvoller wordt, maar weten wat niet werkt en leren van je fouten, is misschien wel het allerbelangrijkst om te groeien”.

“Hoogleraar Paul Iske heeft het zelfs over ‘briljante mislukkingen’. Hierbij is het volgens mij overigens ook belangrijk om verder te kijken dan alleen het beter worden in de dingen waar je vandaag mee bezig bent (Horizon 1). Durf ook verder te kijken en durf soms dingen radicaal anders te doen of zelfs radicaal andere dingen te doen (Horizon 2 en 3). Zie ook het artikel van McKinsey hierover.”

Focus door de shit umbrella

“Focus is mijns inziens belangrijk voor heel veel dingen en zeker ook voor innovatie. Een voorbeeld hiervan uit de praktijk bij de Rabobank is dat we focus mogelijk maken bijvoorbeeld door de introductie van de ‘shit umbrella’, nu ongeveer 4 jaar geleden. Bij innovatie wil je namelijk bezig zijn met de klant en niet zozeer met de interne organisatie. Medewerkers die binnen de bank bezig zijn met innovatie kunnen zich door deze shit umbrella focussen op de klant. Andere mensen houden hen uit de wind en vangen ‘de shit’ af die betrekking heeft op de verantwoording van resultaten richting de bestaande organisatie. Beide personen kunnen zich focussen en daardoor optimaal functioneren. Volgens mij is dit heel belangrijk en in praktijk zien we ook dat dit goed werkt.”

Ik start elke 4 weken een nieuw experiment

“Ook privé probeer ik bewust bezig te zijn met hoe ik dingen doe. Ik laat hierbij ook bewust innovatiemethoden los op mijn eigen gedrag. Zo start ik elke 4 weken een nieuw experiment, waar ik mij in die periode ook volledig op richt. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een uitvloeisel van ‘Getting Things Done’. Op zich niets nieuws, maar het geeft wel richting. Zo zorg ik ervoor dat mijn hoofd aan het einde van de vrijdag helemaal leeg is, zodat ik opgeruimd aan het weekend begin. Deze experimenten veranderen mij als mens en stellen me tegelijkertijd in staat om regelmatig nieuwe dingen uit te proberen. Ideaal dus. Mijn gezin wordt overigens weleens gek van me. Dan ben ik weer bezig met iets nieuws en betrek ik hen daarbij. Maar mij geeft het een echt gevoel van maakbaarheid. In vier weken kun je zoveel bereiken. Dat geeft het gevoel dat je alles aankunt. Ik doe dit al twee jaar, en het heeft me heel veel gebracht.”

Lol is cruciaal voor succesvolle innovatie

Sterker nog, lol is één van de belangrijkste energiebronnen in het leven. Het is zelfs onderzocht: hoe vaker je lacht en hoe meer vragen je stelt, hoe creatiever je bent. Niet alleen is lol dus belangrijk, het is voor mij zelfs de sleutel tot creativiteit en daarmee tot succesvolle innovatie.”

Tips van Maarten

#1 Zoek naar je eigen kracht

“Het belangrijkst bij innovatie – of eigenlijk bij alles – is om te doen waar je blij van wordt. Voor mij is dat veranderen. Maar voor een ander is dat misschien juist stabiliteit. Hierin is geen goed of fout. Kijk steeds naar de kern, en zoek uit waar jíj energie van krijgt. Zodra je je eigen kracht gevonden hebt, richt je hier dan ook op. Je zult merken dat je hierbinnen veel succesvoller zult zijn en – niet onbelangrijk – dingen worden dan ook veel leuker en makkelijker.”

#2 Sta open voor je omgeving

“Alleen ga je het niet redden. De omgeving heeft zoveel te bieden. Hoe groot en belangrijk het bedrijf ook is waar je werkt, de buitenwereld is altijd groter. Daar zijn zoveel nieuwe inzichten te vinden. Met open innovatie – of ook wel combinnovatie, van combi en innovatie – kom je makkelijker tot succesvolle verbeteringen dan alleen.”

#3 Maak je fouten met volle overtuiging

“Je leert het meest van de fouten die je maakt; maak ze dus ook met volle overtuiging. Toen ik begin 30 was, heb ik een tijdje thuisgezeten met een burn-out. Een nare periode, maar wel een die mij achteraf zeer veel heeft geleerd. Misschien wel mede doordat ik er met volle overtuiging in was gegaan. Inmiddels heb ik overigens wel geleerd dat je met snelle, kleine pasjes ook heel snel kunt lopen. Hierdoor word je echter wel wendbaarder en kun je wellicht – in tegenstelling tot mezelf destijds – voorkomen dat je met volle overtuiging tegen een muur aanloopt.”

Ben jij net als Maarten gedreven om voortdurend te worden? Of vind je het leuk om te kijken wat deze tips voor jouw organisatie betekenen? Laat het ons weten! ruben@hellonewday.nl of 06-41490456.

Share This

Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, en om het verkeer op de website te analyseren. Door verder te gaan, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.  Meer informatie >>

Cookie settings

Hieronder kun je kiezen welke soorten cookies je wilt toestaan op deze website. Klik op de groene button "Opslaan" om je keuze te bevestigen.

FunctionalOnze website maakt gebruik van functionele cookies. Deze cookies zijn nodig om onze website te laten werken.

AnalyticalOnze website maakt gebruik van analytische cookies om onze website te analyseren en te optimaliseren voor o.a. de bruikbaarheid.

Social mediaOnze website plaatst sociale media-cookies om de inhoud van derden zoals YouTube en FaceBook te tonen. Deze cookies kunnen je persoonlijke gegevens volgen.

AdvertisingOnze website plaatst advertentiecookies om je advertenties van derden te tonen op basis van je interesses. Deze cookies kunnen je persoonlijke gegevens volgen.

OtherOnze website plaatst cookies van derden van andere diensten van derden die niet analytisch, sociale media of reclame zijn.