
Project in de kijker
Water-Tech
Met 8 Innovatietafels in het zuiden van Nederland heeft Hello New Day al vele interessante connecties tussen ondernemers zien ontstaan. Maar dat een gesprek tijdens zo’n Innovatietafel ook zou leiden tot de oprichting van een nieuw bedrijf, was voor het eerst. Tijd om ze in de kijker te zetten: Water-Tech.
Wie zijn die ondernemers dan? We hebben het over Willem van der Heijden van VDB Vochtwering en Daniël Telgen van Cboost. De een is expert in het oplossen van lekkages, de ander promoveerde op wat hij zelf beschrijft als ‘klassieke AI’. Tijdens de Innovatietafel Eindhoven in het begin van 2024 vertelde Willem dat hij meer wilde gaan doen met data, zodat hij lekkages al kon verhelpen voordat ze problemen gaven.
De business case die daarin verscholen ging, klonk Daniël als muziek in de oren. Hij vertelt: “Eén van de doelen die ik had toen ik met Cboost begon, was om hightech naar de vakmensen te brengen. Dat sluit precies aan op de vraag die Willem had. Met onze sensoren en slimme dataverwerking kunnen we lekkages opsporen, terwijl VDB de kennis in huis heeft om ze op te lossen.”


Lekkages opsporen
De twee ondernemers begonnen hun project met een pilot. Willem vertelt: “Ik werkte al langer voor de NS en wist dat ze regelmatig te maken hebben met liften of roltrappen die uitvallen door wateroverlast. Voor hen kan het dus heel waardevol zijn om lekkages op te sporen voordat het zover is. Nadat we ons idee hadden gepitcht, mochten we al snel van start met een pilot. Deze hebben we in het laatste kwartaal gedraaid op de stations Leiden Centraal en De Vink.”
Voor de pilot ontwierpen de teams van Daniël en Willem een zuil met sensoren die vochtmetingen doen. Al snel na de plaatsing daarvan wisten ze het eerste probleem op te sporen. Willem vervolgt: “In de data zagen we dat er een lekkage was bij één van de roltrappen. Het vocht kwam echter van een andere plek dan waar we zonder de sensoren zouden kijken. Doordat we wisten waar we moesten zijn voordat echte problemen ontstonden, konden we uitval van de roltrap voorkomen.”

Meteen uitbreiden
Het succes van de pilot smaakt naar meer. Niet alleen bij Daniël en Willem, maar ook bij andere partijen. Willem: “Tijdens de evaluatie van de pilot gaf NS al aan dat ze deze technologie breder willen gaan inzetten en dat ze ProRail willen betrekken. We hebben ook al aanvragen vanuit gemeentes en verzekeringsmaatschappijen gehad. Dat was voor ons het teken om dit niet bij alleen een project te laten, maar samen een bedrijf op te richten.”
Dat bedrijf draagt de naam Water-Tech. Hoewel de basis inmiddels staat, valt er ook nog veel werk te verzetten. Daniël vertelt: “De technologie die we gebruiken is relatief eenvoudig. De echte uitdaging ligt in de toepassing in de praktijk. Hiervoor is het namelijk nodig om alles samen te brengen: sensoren, slimme software en vakmanschap. Daar zijn we nu mee bezig. Als dat goed lukt en we kunnen onze oplossing schaalbaar maken, is de potentie enorm.”

Voorspellen overlast
Ook richting de toekomst zien de oprichters van het nieuwe bedrijf kansen. Willem: “We willen niet alleen kunnen detecteren of er een lekkage is, maar ook of en wanneer die problemen gaat veroorzaken. Als een sensor bijvoorbeeld condens in een liftschaft meet, kunnen we het advies uitbrengen om daar te ventileren. Maar we willen ook kunnen zeggen dat er op basis van weersvoorspellingen een stijging in het grondwater gaat zijn. Of voorspellen welke onderdelen eerst problemen geven bij een wolkbreuk, zodat we hier prioriteiten aan kunnen koppelen. Dan maken we het echt slim en voorspelbaar.”
Bovendien is deze technologie op nog veel meer plaatsen toepasbaar. Daniël: “We hebben het nu getest op stations, maar je kunt ook denken aan andere plekken waar water voor problemen kan zorgen. Bijvoorbeeld in kelders waar regelmatig vochtoverlast voorkomt. Of in datacenters waar water wordt gebruikt om te koelen en de gevolgen van een lekkage enorm zijn. Onze sensoren kunnen fungeren als lekkagemelders. Vergelijk het met rookmelders: die hebben we overal.”
Samen innoveren
Wat begon met een gesprek tijdens een netwerkbijeenkomst, leidde dus tot de oprichting van een nieuw bedrijf. Hoe ging dat in z’n werk? Daniël: “Het mooie aan de Innovatietafel is dat je aan tafel zit met mensen die allemaal willen innoveren. Ook is iedereen heel open en transparant. Daardoor lag er al een goede basis voor onze samenwerking. We houden niets voor elkaar achter. Dat werkt prettig.”
Daniël en Willem zijn bovendien niet de enigen van de Innovatietafel die meewerken aan Water-Tech. Willem: “Eén van de leden heeft onze algemene voorwaarden opgesteld. Met weer een ander lid werken we samen op het gebied van subsidies. Omdat je tijdens de Innovatietafels het goede én het slechte aan de anderen laat zien, is er echt sprake van onderling vertrouwen.”
Buiten je branche
Een tip van de heren is daarom ook om vaker buiten je eigen branche te kijken als je bezig bent met innoveren. Daniël sluit af: Het is niet alleen leuk om over je eigen muren heen te kijken, dat is vaak ook waar de kansen liggen. Willem en ik hadden allebei losse puzzelstukjes: hij de vakkennis, ik de technologie. Door dat bij elkaar te leggen, ontstaat er een hele nieuwe toepassing. Natuurlijk moet je lef hebben en doorbijten, niets gaat vanzelf. Maar met een flinke dosis enthousiasme kom je een heel eind.”
We bedanken Daniël en Willem voor het delen van hun inspirerende verhaal. Wil je zelf ook innoveren of heb je interesse om je aan te sluiten bij de Innovatietafel? Neem contact op met Ruben Ogink via ruben@hellonewday.nl of 06-41490456.
